Pečení je mou velkou vášní. Už plánováním, jaký dort bude, se ocitám v úplně jiném světě, plném fantazie a sladkého pokušení. Samotná výroba dortu představuje zhmotnění této fantazie, mění sen ve skutečnost. Když se pak dort obdarovanému líbí a chutná, je to ta nejsladší odměna pro mě.

***

Aby dort chutnal, musí nejen vyhovovat chutím obdarovávaného, ale také být vyroben z kvalitních surovin. Důležitá je také poctivá receptura. Stále hledám i nové varianty krémů a zajímavé příchutě.

Preferuji přírodní suroviny místo náhražek. Upřednostňuji máslo místo ztužených tuků, vanilku místo vanilkového cukru, čerstvé ovoce před konzervovaným a české výrobky před levným dovozovým zbožím. Na potahování dortů upřednostňuji pravý marcipán, který je složen z mandlí a cukru. I když práce s ním je složitější než s fondánovými hmotami, vynaložená námaha za výslednou chuť stojí. Možnost použití některých surovin je samozřejmě limitována jejich sezónností a tak se může stát, že v zimě zvítězí mražené jahody nad „čerstvými“, které jsou v tu dobu k dostání sice vzhledově pěkné, ale zato bez chuti.

Jde vždy o posouzení možností s důrazem na co nejvyšší kvalitu a chuť.

***

Každý dort musí být před konzumací uchováván v chladu, suchu a temnu (v lednici). V lednici je potřeba zajistit jiné otevřené potraviny, jejichž pachy může dort vstřebávat. Také je potřeba dát pozor na vysokou vlhkost, která vede k rozpouštění potahové hmoty a ozdob na dortu.

***